Pomen zdrave ustne votline  

Pomembno se je zavedati, da zdrava ustna votlina pomeni zdrave zobe, dlesni, ustno sluznico, jezik in žleze slinavke. Zakaj so zobje in zdravje ustne votline sploh pomembni? Seveda najprej pomislimo na nasmeh, ki ga povezujemo z lepoto in privlačnostjo, ni pa to vse. Prva in osnovna funkcija zob je grizenje, žvečenje in mletje hrane ali z drugimi besedami, priprava hrane za nadaljno presnovo. Ne nazadnje pravilno postavljeni in zdravi zobje omogočajo pravilno in dobro izgovorjavo. 
  • Najbolj pogosta so obolenja obzobnih tkiv in seveda zobna gniloba. Še vedno sodijo med najbolj razširjene bolezni v svetu, pa se mi zdi, da jih še vedno ne dojemamo kot bolezni, ampak bolj kot nevšečnost. Ali celo normalno stanje. “ Imam pač take dlesni. Krvavijo. “ Če dlesen krvavi, je to znak, da je nekaj narobe. Zdrava dlesen ne krvavi. Pika.
  • Erozije so poškodbe zob, ki nastanejo zaradi kemičnih ali mehanskih dražljajev, zobje se z leti tudi obrabljajo, tanjšajo, čeljustna kost se niža, dlesni se pomikajo od krone stran, zobni vrat se razgalja, lahko se pojavi občutljivost, predvsem na mrzlo, ...
  • Dokaj pogosto se pojavljajo tudi afte in težava marsikoga je neprijeten zadah.
Kaj  škoduje in kaj koristi?
  1. Že od malih nog poslušamo, da sladkor škodi zobem, a naše zobe lahko poškodujejo tudi kisline. Gazirane pijače na primer, ne glede na to, ali so dietne ali ne, vsebujejo fosforno kislino, ki pospešuje proces demineralizacije sklenine. Najboljša izbira je, vsekakor, navadna voda. 
  2. Prav tako je za sklenino škodljivo pretirano uživanje kislega sadja. Tanka plast sklenine na zobnem vratu se poškoduje in tako nastanejo erozije, ki so lahko zelo občutljive. Temu se izognete tako, da omejite pitje gaziranih in sladkih pijač (če res ne morete drugače, pomaga tudi pitje po slamici ), da si po zaužitju takih pijač in kislega sadja usta splaknete z vodo in si vsaj uro po tem nikakor ne ščetkate zob. 
  3. Hitro menjavanje vroče in hladne hrane / pijače lahko povzroči pokanje sklenine. 
  4. Priporočljivo je tudi omejiti uživanje hrane in pijače na čas obrokov in s tem omogočiti slini, da v vmesnem času zopet vzpostavi ravnovesje med demineralizacijo in remineralizacijo sklenine.
Kaj lahko sami storimo za zdrava in funkcionalna usta?
Z veseljem vam povem, da zelo veliko, na preprost in učinkovit način. Ključnega pomena je pravilna in redna ustna higiena ter upoštevanje priporočil.
  • Ustna higiena
Na prvem mestu je seveda umivanje zob. Kako preprosto in enostavno se to sliši. A pogled v usta pokaže nekaj drugega.  ” Pa saj si čistim zobe. In to večkrat na dan. “  je ponavadi reakcija na naše opozorilo, da higiena ni taka, kot bi si želeli. Da so prisotne obloge, mogoče ne povsod, ampak samo na določenih mestih, večinoma med zobmi. Ali pa samo na sprednjih zobeh, kar je tako pogosto primer pri mladostnikih. In to vse je zelo enostavno očistit! Je pa tako za zobozdravnika, ki opozori z najboljšimi nameni, kot za pacienta, ki se resnično trudi, to lahko kar težava. Velika razlika je med tem ali si zobe samao čistimo in med tem ali jih res očistimo. Če vas zobozdravnik opozori, pokaže na mesta, kjer niste tako učinkoviti, kot bi lahko bili, je to samo znak, da mu je resnično mar za vaše zdravje. OčistitI zobe v resnici ni tako težko.
  • Redne kontrole pri zobozdravniku 
Skrb za zdravo ustno votlino vključuje tudi redni obisk pri zobozdravniku, ki bo preveril ali je vaš trud za ustno higieno učinkovit in odkril morebitne premembe v začetni fazi, ko je zdravljenje hitro, učinkovito in predvsem neboleče.
 
Nataša Prunk, dr.dent.med. 
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/
Pomembno se je zavedati, da zdrava ustna votlina pomeni zdrave zobe, dlesni, ustno sluznico, jezik in žleze slinavke.