Povzetek pomembnih informacij za obrazno refleksoterapijo 

 

Vsak posameznik je odgovoren, da s preventivnim delovanjem ohranja lastno zdravje. 
  • Po terapiji lahko pride do poslabšanja simptomov v roku 24 - 48 ur po terapiji. To pomeni, da telo na njemu ustrezen način ponovno vzpostavlja porušeno ravnovesje, ki je pogoj za zdravje človeka.
  • Možne reakcije so: utrujenost; pospešena presnova (več izločanja, spremenjen telesni vonj ter tudi urina in blata); mrazenje; temperatura lahko začasno naraste; boleče mišice in sklepi; nespečnost; zaspanost; mravljinčenje; ščemenje; vrtoglavica; kožne alergije (zaradi izločanja odpadnih snovi, če se le-te ne morejo izločiti preko ledvic in debelega črevesa); vročina; glavobol (kot znak dehidriranosti); različni čustveni odzivi; več lahko sanjate (terapija vpliva na podzavest, zato se lahko sprostijo potlačene travme kot način za njihovo reševanje); spremenjen vzorec spanja (lahko spite tako dobro, kot še nikoli ali pa ne morete zaspati); več energije po terapiji (vendar se odzivajte po občutku, lahko tudi samo počivate); padec tlaka (umirita se srčni impulz in krvni tlak).
  • Za optimalen uspeh obrazne refleksoterapije je hidracija telesa izredno pomembna. Voda je električni prevodnik in zato impulzi do živčevja in mišic lahko potekajo normalno in ne ovirano. Voda je hkrati nujna za odvajanje toksičnih snovi in dovajanje hranil ter kisika celicam in s tem optimalno delovanje organov izločanja in možganov ter tudi nemoten energetski pretok. Zato je potrebno piti najmanj 2 litra vode dnevno (oz. na 25 kg teže 1 liter), in sicer počasi po 100 -150 ml naenkrat. Izjema je v primeru tekočinskih restrikcij.
  • Pri obrazni refleksoterapiji lahko med posameznimi terapijami uporabljate tudi druge terapije (razen akupunkture in akupresure, ker gre za skoraj identične pristope). V tem primeru je priporočljivo, da se odločite največ za eno komplementarno terapijo, saj boste na ta način videli, ali vam posamezna terapija pomaga ali ne. V primeru kombinacije večjega števila različnih terapij ne boste vedeli, katera terapija dejansko pomaga vašemu telesu. Več različnih terapij hkrati ne bo čudežno rešilo vseh nabranih težav.
  • V primeru jemanja različnih zdravil pomeni, da so v telesu prisotne težke kovine in je ovirana pretočnost telesa za energetske impulze. To pomeni, da bo učinek obrazne refleksoterapije opazen s časovnim zamikom, ki pa se med posamezniki razlikuje.
  • Obrazna refleksoterapija je zelo ustrezna za nosečnice v obdobju pred zanositvijo ter tudi med nosečnostjo in po porodu.
Zdravje ni samoumevno. Spoštujte sebe in cenite svoje zdravje.

Monika Karan
Obrazna refleksoterapevtka
Zdravje ni samoumevno. Spoštujte sebe in cenite svoje zdravje.