Novost na področju  voskanja

V kozmetičnih salonih je med različnimi načini odstranjevanja dlačic voskanje najbolj pogost postopek. Dobra lastnost voskanja je ta, da je ob pravilno izvedeni depilaciji in uporabi profesionalnih izdelkov, voskov ter pripomočkov, le-ta  učinkovita in dolgo trajajoča, saj so dlačice odstranjene s korenino. Koža je po voskanju gladka in mehka. Nove dlačice so nežne in po nadaljnjih depilacijah vedno bolj šibke. Po določenem času rednih depilacij z voskom so lasni mešički že zelo oslabljeni in posledično tudi dlačice.
Slaba lastnost depilacije z voskom je, da lahko povzroči neželene reakcije kože. Poleg tega je za osebe z nizkim pragom bolečine lahko neprijetna. Prav to je nov cilj proizvajalcev depilacijskih voskov in izdelkov, in sicer kako zmanjšati neugodje ob postopku, pomiriti kožo ter pospešiti njeno regeneracijo.
Kaj so nevrosenzorične sestavine?
Na trgu že lahko najdete voske in preparate, ki vsebujejo t.i. nevrosenzorične sestavine, ki delujejo na celični ravni. To so naravne učinkovine, ki zmanjšajo hiperaktivacijo senzornih živcev v dermisu. Le-ti so namreč odgovorni za prenos signala bolečine, pekočega in neprijetnega občutka naprej po živčnem sistemu. Hkrati blokirajo receptorje in delujejo kot antagonist na sproščanje histamina, snovi, ki se sprošča med alergijskimi reakcijami in povzroča draženje, razširitev žil, …   Voski in izdelki z nevrosenzoričnimi sestavinami vsebujejo naravna olja in izvlečke, ki imajo protivnetne lastnosti, pospešujejo celjenje, pomirijo rdečico ter kožo takoj oskrbijo z minerali in vlago.
Pomembna je strokovna izvedba  voskanja
Pred začetkom postopka mora imeti kozmetičarka pripravljene ter segrete voske in vse ostale pripomočke, ki jih pri izvedbi storitve potrebuje. Topli vosek, ki ga odstranjuje brez trakov, kozmetičarka uporabi za občutljive predele pri zelo občutljivih osebah ali pri zelo ohlapni koži. Za ostale predele pa uporabi vosek za odstranjevanje s trakovi. Prvi je izredno nežen do kože, vendar je postopek bolj zamuden. Pri drugem postopek poteka hitreje, vendar se s trakovi odstrani tudi vrhnja plast kože.  
Postopek voskanja
Pred postopkom je kožo potrebno pripraviti, in sicer s kozmetičnim izdelkom, ki odstrani ostanke drugih izdelkov, potu ter kožo zaščiti in pomiri. Na ta način kozmetičarka tudi vzpostavi stik s stranko. Če je koža hladna, jo kratka masaža ogreje in sprosti.
Nanašanje voskov naj poteka hitro in temeljito, vedno v smeri rasti dlačic, odstranjevanje pa v nasprotni smeri. Pri odstranjevanju voska s trakom mora biti poteg energičen, vendar čisto ob koži in ne navzgor. Kožo je potrebno pred potegom napeti in v takem primeru ne pride do poškodb npr. podplutb. Pri odstranjevanju voska brez trakov ni potrebe po zelo hitrem potegu. Po končanem postopku je potreben nanos kozmetičnega izdelka, ki kožo pomiri in odstrani lepljivost. Depilacija naj se zaključi s prijetno masažo.
Uporaba profesionalne opreme, kakovostnih voskov, kozmetičnih izdelkov za pred in po depilaciji, ter ostalih pripomočkov in predvsem strokovna usposobljenost kozmetičarke,  naj bo vaše vodilo pri izbiri komu boste zaupali izvedbo depilacije vašega telesa.
 
Nada Pečuh 
www.linea-kozmetika.si
Na trgu že lahko najdete voske in izdelke, ki vsebujejo t.i. nevrosenzorične sestavine, ki delujejo na celični ravni.