Movember

V mesecu novembru se lahko sprehodimo po ulicah in opazimo moške z brado ali brki. Ne pravim, da temu ni tako tudi kak drug mesec, ampak v novembru, jih je navadno še več. Še posebej tistih, osveščenih. Verjetno že veste o čem govorim? Če pa ne, berite dalje.
Z gibanjem Movember so začeli na Novi Zelandiji in Avstraliji že leta 2003. Zgodba je postala bolj znana po letu 2007, ko so jo sprejeli tudi v Kanadi, Ameriki in širše po svetu.  
Za kaj sploh gre?
Moški se 1. novembra pobrijejo, potem pa si cel mesec pustijo rasti brke in brado, ki jo na koncu meseca ponovno pobrijejo. V tem času v okviru omenjenega gibanja potekajo različni dogodki, kjer se zbira denar za raziskave raka, predvsem na prostati. Tovrstno gibanje nima le dobrodelnega namena, ampak se predvsem trudi, da spodbudi moške vseh starosti k zdravemu načinu življenja kot tudi, da preventivno obiščejo zdravnika. Torej, je celoten mesec posvečen moškim in  njihovi osveščenosti o zdravju.
Meni osebno se zdi, da je takšno gibanje enkratna zamisel, saj moški velikokrat sploh ne obiščejo zdravnika ali pa to naredijo, ko je že prepozno.  Zgodnje odkrivanje je pri bolezni kot je  npr. rak, ključnega pomena. Če vas zanima kaj več o Movembru in dogodkih v Sloveniji, obiščite Facebook stran https://www.facebook.com/Movember.si/?fref=ts, kjer boste seznanjeni tudi z načinom zbiranja denarja.
Hkrati vas želim spodbuditi tudi k temu, da se 26.11. udeležite zabavnega teka po Ljubljani, katerega namen je predvsem druženje in spodbujanje raziskav proti raku na prostati.
Torej, kako dolge brke ali brado že imate?

Vihra Rampre
Študentka programa Velnes 
V okviru omenjenega gibanja potekajo različni dogodki, kjer se zbira denar za raziskave raka, predvsem na prostati.