Moč mojega trenutka

Imam vnuka. Star je skoraj 8 let in izjemno sem mu hvaležna za mnoga spoznanja o sebi. Ime mu je Oskar. Moj vnuk je izjemen človek in moj veliki učitelj. Danes bom z vami podelila samo eno od svojih spoznanj.
Ta trenutek
Karkoli Oskar dela, to dela z izjemnim žarom in navdušenjem. Ni pomembno ali riše, ali smuča, ali pripoveduje pravljice, ali peče torto z mano, ali se igra, ... Vedno je 100 odstotno v sedanjem trenutku, iz sedanjega trenutka črpa zadovoljstvo, radost, navdušenje, ... Zanj ne obstoja včerajšnji trenutek ali jutrišnji trenutek. Zanj obstoja samo TA TRENUTEK in brezmejni užitek v tem trenutku in navdušenje nad tem trenutkom.
Opazovala sem ga, kaj dela, ko je v tem trenutku, kako to dela, kako energijo oddaja, kaj se z njim dogaja, kako razpoloženje ga preveva, ... in odločila sem se, da se tudi sama poskusim »igrati« na ta način. Modelirala sem ga, bi rekli tisti, ki poznajo NLP. VERJEMITE, DELUJE! Ni enostavno, je pa vredno! Svet naenkrat  postane drugačen, vse okoli mene je jasnejše in svetlejše, v sebi čutim nek globok mir in zadovoljstvo, nekak notranji spokoj.
Vprašali se boste: »Kaj se dogaja?« Tudi jaz sem o tem veliko razmišljala.
Ego kot vir notranjega nezadovoljstva
Vse svoje življenje so se moji starši, vzgojitelji, učitelji, mož, sodelavci, ...trudili, da bi se jaz poistovetila s svojim umom. Počasi sem ustvarila sliko o tem, kdo sem in začela sem verjeti v svoj lastni jaz. Rodil se je moj EGO, vir vsega mojega trpljenja, begavosti, tesnobe in nemira. Da bi moj ego lahko obstal, se hrani z razmišljanjem o moji preteklosti in moji prihodnosti. Če vzpostavim prijateljski odnos s sedanjim trenutkom, se moj ego nikamor ne more oprijeti, da bi lahko obstal in se krepil.
Ste opazili, da vam nenehno nekaj manjka, da nenehno hrepenite in hlepite za nečim? Tudi za vsem tem se skriva ego. Naš ego želi materialne dobrine, denar, uspeh, ugled, moč, potrditev. Samo tako je lahko vedno bolj pomemben. Tudi ko vse to dobi, ste vi še vedno prazni, neizpolnjeni, razcepljeni. Nič » zunanjega« ne more izpolniti naše notranje praznine! Njo lahko zapolnimo samo od znotraj tako, da se zavemo svoje notranje biti, oz. tega, kdo v resnici smo.
Pretirano (kompulzivno) razmišljanje
  • Sodobni človek je »bolan«. Bolan je zaradi pretiranega razmišljanja. Rekli boste: »Ta je bosa!« Ni čudno!? Večina prebivalcev Zemlje ima to bolezen. In ravno zaradi tega se nam zdi, da ne gre za bolezen. Nekaj posameznikov poznam, ki so na svoje pretirano razmišljanje celo ponosni.
  • Pretirano razmišljanje je naš notranji glas, ki nenehno kritizira in negoduje, nenehno premleva ene in iste zgodbe, ... Pretirano razmišljanje je izvor  našega trpljenja, zastruplja nas, zastruplja naše prijatelje, sorodnike, sodelavce, jemlje nam energijo in nas izčrpava. Naš um je lahko naše koristno orodje, je pa lahko tudi sila, ki nas uničuje in celo lahko uniči. Dobro in koristno se je tega zavedati.
  • Posameznik se na žalost pretirano istoveti s svojimi mislimi in težko dojema dejstvo, da se njegova prava narava ne skriva v njegovem umu, ampak v globini njegove biti.
Eckhart Tolle:  80 do 90 odstotkov naših misli je popolnoma nepotrebnih

v knjigi Moč sedanjega trenutka avtor trdi, da je celo 80 do 90 odstotkov naših misli popolnoma nepotrebnih.

  • Razmišljanje o nečem, kar je bilo, oziroma kar se bo šele zgodilo, poglablja naše nezadovoljstvo in nas oddaljuje od stvarnega življenja. Ta se vedno dogaja SEDAJ. Tolle pravi da preteklost in prihodnost ne obstojata, ker izkušnjo lahko doživimo samo v tem trenutku.
  • Torej, resničen je samo ta trenutek, prihodnost in preteklost pa sodita v psihološki čas. Ko sprejmete to misel, se vaše življenje lahko postavi na glavo, se lahko popolnoma in za vedno spremeni.
In meni se je, zahvaljujoč mojemu vnuku Oskarju. Zato sem mu globoko hvaležna. In še vedno se učim biti tu in zdaj ter uživati v tem trenutku!

Morda se je vredno prepričati, da je TA TRENUTEK tisto »ta pravo«? Ali pa tudi ne!? Odločitev je vaša.

Jelica Pegan Stemberger
NLP trener (mednarodna licenca INLPTA)
http://www.glottanova.si/
Moj vnuk je izjemen človek in moj veliki učitelj.