Mag. Jana Bergant in Matej Turin

Lahko bi rekli, da sva se po naključju znašla v svetu zelišč in dišav. A praviva, da naključij ni. Nisva več rosno mlada, nisva niti iskala resne zaposlitve, pač se je zgodilo - iz dolgčasa in radovednosti. Oba sva izredno vedoželjna, všeč so nama inovativne zamisli, vedno polna idej in ravno prav v letih, da se zavedava, da če ne delaš s srcem, strastjo, ni pravega rezultata.  Matej je bil podjetnik, a predvsem je strojnik, saj zna prav vse narediti sam.  Jaz pa ima širok spekter izobrazbe in bogate izkušnje, s katerimi se z Matejem dopolnjujeva. Obema nam je skupna predanost, zagrizenost, veselje in resno delo ter tudi odrekanje, ko je to potrebno. Znava prepoznati zgodbe in jih tudi pripovedovati. Sva preprosta, a pri svojem delu najbolj ceniva kakovost.  
S kmetovanjem sva se začela ukvarjati  leta 2013, ko sta kupila prvi hektar njiv, saj sva želela posaditi  meliso, da bi preskusila, koliko in kakšno eterično olje bova dobila iz domače melise. Od takrat naprej sva začela gojiti osem različnih avtohtonih zelišč in dišavnic, ki so že od nekdaj doma na področju Istre in pridobivati hidrolate ter eterična olja. Ker nama je kakovost izdelkov na prvem mestu, je bilo potrebno vložit veliko časa pri proučevanju strokovne literature in učenja pri vsaki destilaciji zelišč posebej. V veliko pomoč so nama že v začetku bili sodelavci na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, kjer so nama naredili prve kemijske analize.  In neizmerno ponosna sva, da smo decembra 2015 na novinarski konferenci skupaj naznanili vstop na trg  – na Fakulteti za Farmacijo so izdali odlično knjigo Sodobna kozmetika, midva pa najine izdelke - hidrolati in eterična olja pod blagovno znamko Histria Botanica. Sedaj so najini izdelki dostopni že v več kot 60-ih trgovinah po Sloveniji.
V letu 2016 sva postala tudi ponosna lastnika tipične istrske domačije v dolini reke Dragonje, le lučaj stran od najinih nasadov zelišč, kamor prijazno vabiva vse, ki jih zanima to, kar počneva. 

Več na https://www.histriabotanica.si/
Oba sva izredno vedoželjna, všeč so nama inovativne zamisli, vedno polna idej in ravno prav v letih, da se zavedava, da če ne delaš s srcem, strastjo, ni pravega rezultata.