Ko se sprostiš, lahko postaneš, kar si

Sprostitev postaja vedno pomembnejša, saj sta delovni tempo in način življenja vedno hitrejša. Če želite, da bo vaše življenje v ravnovesju, da boste ostali v polni delovni  in življenjski formi, se morate znati poglobiti vase, začutiti bitje svojega srca in slišati svoje dihanje  (Čufar, Načini sproščanja in meditacije, 2010, str. 2).
Seveda, dihati znamo že od rojstva. Ampak pomembno je dihati zavestno, sproščeno, globoko ter se osredotočiti na določene dele telesa. Vsak izmed vas zagotovo pozna jogo in meditacijo, ampak za navedeno potrebujemo prostor, čas ter za začetek nekoga, ki nas bo vodil. Kar pa lahko za manj motivirane in vztrajne predstavlja problem. Tudi zame je, priznam.
Dihalne vaje kot dnevni ritual
Priporočam knjigo dr. Vinod Verma, ki opisuje kako pomembno je, da s pomočjo dihalnih vaj v jutro stopamo z dobro energijo. V spanec pa se podamo umirjeni in se tako počasi odklopimo od vsega hrupa, ki nas je obdajal. Na podlagi prebranega sem začela s preprostimi dihalnimi vajami, ki so postale moj dnevni ritual.
Položaj v katega se namestimo se imenuje savasana ali položaj trupla. Uležemo se na hrbet, dlani obrnemo proti nebu, kolena in stopala pa naj padejo navzven. Zapremo oči, se poskušamo umiriti in osredotočiti na naše celo telo. Naslednji korak je globoko dihanje, ki ga izvedemo tako, da vdihnemo skozi nos, zadržimo nekaj sekund ter izdihnem skozi nos. Naredimo deset ponovitev. Postopoma podaljšujemo čas zadržka in se prepuščamo miru v sebi.
 
Anja Blatnik
Študentka programa Velnes 
Kaj za vas pomeni sprostitev? Oddih na plaži, hoja v hribe, masaža, glasba, morda obisk gledališča? Sprostitev je širok pojem, ki si ga lahko vsak interpretira po svoje.