Izr. prof. dr. Albinca Pesek 

Samostojna raziskovalka, glasbena pedagoginja, zvočna in plesna terapevtka

Živim glasbo in ples.
Precej dolga pot je bila do popolne uresničitve same sebe, saj sem se leta vrtela v sistemu in poskušala narediti najbolje, kar sem zmogla in smela. Mnogi študentje so sledili novim smernicam v pedagoškem procesu in spoznali terapevtski pomen glasbe in plesa v vrtcih in šolah, mnogi so sledili glasbi le kot znanosti in umetnosti. Da ima glasba tudi terapevtske vrednote, priča dejstvo, da je bila sprva zdravilo, šele potem je postala umetnost.
Ne morem reči, da mi je žal poti v preteklosti, saj je bila nujno potrebna in je obrodila veliko odličnih sadov. Uživala sem v pisanju učbenikov za glasbo (kar še vedno delam) ter v raziskovanju na področju glasbene pedagogike in psihologije. Vedno bolj pa sem čutila terapevtsko poslanstvo zvoka in glasbe ter ga želela prenesti na vzgojitelje, učitelje in vse tiste, ki so odprti do ponovno odkritih spoznanj o zdravilnih frekvencah gongov, himalajskih in kristalnih posod, šamanskih bobnov, … Prav tako so tukaj še poslanstva solfeggio frekvenc, Schumanove frekvence, frekvence planetov, rastlin, mineralov, … Vse pa vodijo k psihofizični harmonizaciji posameznika ali skupine.
Spoznala sem tudi zvočno terapijo dr. Alfreda Tomatisa, francoskega zdravnika otorinolaringologa. Razvil je posebne postopke poslušanja glasbe, s katerimi lahko zmanjšamo in celo odpravimo številne težave. Ugotovil je, da je uho izjemno pomemben organ tako za naše ravnotežje in gibanje kot tudi za poslušanje. Z raziskavami je prišel do spoznanja, da je ne-slišanje posameznih frekvenc povezano z različnimi psihofizičnimi težavami. S poslušanjem frekvenčno obdelane Mozartove glasbe in gregorijanskega korala je dosegel izjemne uspehe tako pri otrocih z različnimi psihofizičnimi motnjami kot tudi pri odraslih. Danes je ta metoda zelo razširjena po svetu, narejene so številne znanstvene raziskave.
Druga moja ljubezen so plesi v krogu.
Želja po urejenem gibanju se mi je porodila že zelo zgodaj v otroštvu. Najprej me je navduševal balet, a žal moja fizična konstrukcija ni dovoljevala kariere na tem področju. Kot najstnica sem želela vstopiti v svet latinsko ameriških in standardnih plesov, a spet ni šlo. Ko sem na svojem telesu že lahko preštevala rebra, so moji kilogrami še vedno znatno presegali idealno postavo plesalke. Na srečo sem rojena optimistka in verjamem v mnogoterost naših izbir. Če ne gre na enem področju, je tu še nešteto drugih možnosti. Z namero najti ples, ki bom ga bom lahko živela, sem se odprla vibracijam vesolja, ki me je pripeljalo do Bachove cvetne terapije in Bachovih cvetnih plesov. Težko je opisati radost in medsebojno povezanost plesalcev v krogu, ki se tke skozi glasbo in preprosto gibanje. Doživljanje arhetipskih gibalnih vzorcev, povezanih z zdravilnimi sporočili Bachovih cvetlic, pripelje do notranjega miru, spokojnosti.
Ne iščem dalje. Plesi v krogu, kot tudi sam krog, so popolni. Želim le deliti, učiti, preplesati svet.

http://www.tomatis.com/en/find-us/locale/center-details/albinca-pesek.html
http://4d.rtvslo.si/arhiv/opus/174470175
Želim dajati in deliti to, kar imam najraje – zvok, glasbo in ples.