Izbira počutja je naša odločitev

Vsakdo se kdaj pa kdaj počuti slabo. Razlogi so lahko različni, npr. delo nam ne gre po načrtu, skregamo se s partnerjem ali sodelavcem, otroci  se obnašajo izven naših pričakovanj,… Posledično se v naše misli in telo prikrade slaba volja. Inteligentni ljudje se zavedajo, da ni potrebno samo sprejeti slabo razpoloženje in ga pustiti da traja, kolikor pač traja. Zavedajo se, da lahko zavestno vplivajo na svoje misli.
Kako lahko dvignemo razpoloženje, ko se počutimo slabo?
Prvi preboj se zgodi, ko se zavemo, kaj se z nami dogaja, in uporabimo znanje, ki ga imamo o tem, kako si lahko pomagamo za spremembo počutja. Odločimo se lahko za uporabo čudovitega orodja, ki mu rečemo -  izbira. Izberemo lahko, da bomo usmerjeno delovali  na način, da bomo lahko izboljšali svoje razpoloženje.
Ne glede na zunanje okoliščine se lahko odločimo in si vsaj za nekaj trenutkov ali za daljši čas zavestno polepšamo misli tako, da:
  • prikličemo kakšen prijeten spomin,
  • pogledamo fotografije ali zavrtimo glasbo, ki v nas zbuja nekaj lepega,...
  • prikličemo vse naše zmage, ko smo premagali  sebe in v preteklosti rešili različne težave.
  • nekateri ljudje se lahko zatečejo tudi molitvi za spokojnost: »Bog nakloni mi spokojnost, da sprejmem, česar ne morem spremeniti, da spremenim, kar morem, in modrost, da sprevidim razliko.«
Vse to so načini kako lahko spodbudimo sebe, da bomo tudi sedanje težave razrešili po najboljših močeh.
Imamo okoli 60.000 misli na dan
Ali ste vedeli, da se v  naših glavah vrti okoli 60.000 misli na dan, ki vplivajo na  odzive telesa?  Dejstvo je, da ne moremo zavestno kontrolirati vseh naših misli. Lahko pa vplivamo na  tiste,  ki se  jih zavedamo, in tako postopoma spreminjamo naše razpoloženje.
Kako prepoznamo naše misli?
Po našem počutju. Samo ustavimo se in preverimo, kako se počutimo. Če se počutimo prijetno, so naše misli zaupljive, povezane z zaupanjem, ljubeznijo. Če se počutimo neprijetno, so naše misli povezane s strahom.
 
Vedno znova se lahko odločamo, da bomo naredili vse, kar lahko naredimo za naše boljše počutje. Tudi če je to le za nekaj sekund ali minut, saj vsak trenutek v pravo smer šteje!
 
Dr. Nada Trtnik
Zakonska in družinska psihoterapevtka
http://odnos.org/ 
Vedno znova se lahko odločamo, da bomo naredili vse, kar lahko naredimo za naše boljše počutje.