Pitje alkohola povzroča hude posledice  

Pa se je ponovno začelo študijsko leto. Z njim pa tudi brezštevilne zabave, ki jih organizirajo različni študentski sveti po fakultetah. In s tem ni popolnoma nič narobe. To nas zbližuje, mora celo za trenutek odložimo telefon in se pogovorimo iz oči v oči s svojimi vrstniki in ne samo preko virtualnega sveta.
Je pa to tudi čas, ko veliko mladih poseže tudi po alkoholnih pijačah. Kot da se brez tega ne znamo več imeti lepo. Veliko ljudi pravi, da se lahko bolj sprostijo, so bolj komunikativni, lažje navežejo stik z drugimi, imajo večjo samozavest in boljšo samopodobo, če spijejo kozarček ali dva.
Pretirano pitje alkohola škoduje zdravju. To ste slišali verjetno že ničkolikokrat. Pri vsakem oglasu je vključena tudi informacija Ministrstva za zdravje o škodljivosti pitja alkohola.

Ali vam je vseeno?
Ne vem ali mladi te navade prinesemo od doma ali pa po pijači posežemo, ker to počnejo tudi vsi drugi? Karkoli že je vaš razlog, pa me zanima, ali kdaj pomislite na posledice? Mogoče zjutraj, ko se zbudite z bolečinami v glavi, vrtoglavico in slabostjo? Ali vam je tudi takrat vseeno? Tudi takrat, ko slonite nad školjko in iz sebe spravljate že tako prazno vsebino želodca?  Kdaj pomislite na posledice? Ali ste v tem trenutku še v fazi, ko se trudite sestaviti sestavljanko iz prejšnje noči in zapolniti luknje v spominu, ki so posledica vašega pretiranega pitja? Ni že to dovolj huda posledica, da se niti ne spomnite, če ste se zabavali? Saj je bil to razlog, da ste se udeležili dogodka ali pač ? 
Posledice pitja alkohola
Poleg nekaj že omenjenih negativnih posledic, do katerih pride navadno naslednji dan po opijanju, pa se moramo zavedati, da alkohol negativno vpliva tako na fiziološke, sociološke in psihološke ravni v človekovem življenju, tako dolgoročno kot tudi kratkoročno.
Alkohol je snov, ki vpliva na čisto vse organske sisteme v našem telesu in ob njegovem prekomernem uživanju lahko vodi do resnih problemov tako na področju živčevja (na primer anksioznost, motnje koncentracije, motnje spanja, depresija), kot na področju prebavil, spolnih organov in izločal, kot tudi na področju srčno – žilnega sistema in kože.
Alkohol ima lahko tudi resne psihološke in sociološke posledice kot so na primer spremembe razpoloženja, motnje presojanja, nekritičnost, nasilnost, težave v družinskih in prijateljskih odnosih in še bi lahko naštevala.
Alkohol je droga
Zavedati se moramo, da je alkohol poleg tobaka edina dovoljena droga na našem tržišču, ki jo lahko kupite v prosti prodaji. Nič ne rečem, kozarček vina ob ali po kosilu ali na pogovoru s prijateljicami, nič ne škodi. Ampak zavedati se moramo kje je meja. Razmisliti moramo o posledicah, že mi mladi.
Naučimo se imeti lepo, tudi brez kapljice alkohola. Morda bi to morala biti nova usmeritev? Kaj pravite? Če si trezen NISI brezvezen! Imejmo se fino tudi brez steklenice v roki.
 
Vihra Rampre
Študentka programa Velnesa 
Naučimo se imeti lepo, tudi brez kapljice alkohola. Morda bi to morala biti nova usmeritev? Kaj pravite? Če si trezen NISI brezvezen! Imejmo se fino tudi brez steklenice v roki.