Ali živite strastno in pogumno?

Kaj je strast in kako jo pojmujemo, doživljamo, vidimo, čutimo in še več, smo ugotavljali udeleženci na delavnicah posvečenih raziskovanju strasti in pogumu s pomočjo NLP coachinga.
Ugotovili smo, da nam strast predstavlja svežino, nekaj novega, kar z veseljem pričakujemo, nekaj v čemer uživamo, se veselimo, radovednost, radost, ki jo občutimo, ko ustvarjamo. Nekaj, kar nas žene naprej. Vsak izmed nas jo občuti na svoj način. Skupno pa smo ugotovili, da nam pomeni strast tisto nekaj (tik preden se zgodi in nas navdihuje), kar pričakujemo z velikim veseljem, vnemo, vznesenostjo. 
Pogovarjali smo se tudi, koliko strasti živimo v našem  vsakdanjem življenju, pri delu in karieri, pri konjičkih, v družini, ljubezni, življenju nasploh. Koliko si jo dovolimo (upamo) udejanjiti? Kaj (kdo) nas pri tem vzpodbuja in kaj (kdo) nas pri tem ovira? Kako drugače bi si postavili življenje, da bi si lahko dovolili živeti več strasti? 
Strast je tisti del nas, ki nas povezuje z našo izvirno notranjostjo. Prisluhnimo ji! Pove nam, kdo smo, kaj si res želimo. Če jo izražamo in živimo, smo srečni, zdravi. Tudi ustvarjalnost je povezana s strastjo.
»Ustvarjalnost zahteva pogum, da se odpoveš – vsem gotovostim«, Eric From.
Živeti strastno….
Nekateri tako živimo, drugi spet potrebujemo za to dobršno mero poguma.
Ali je pogum vedno povezan s strahom? Nekaj naredimo, pa čeprav nas je strah, nismo sigurni vase, v druge, v situacijo, okoliščine. Koliko je ta strah realen? In koliko je realen korak, ki si ga želimo narediti? Ali je skladen z našo notranjostjo, z okoljem, v katerem živimo? Kaj lahko naredimo (s čim se lahko »opremimo«), da ga bo čim manj? In moč, ki jo zberemo, da naredimo korak? Običajno smo ponosni nanjo in smo močnejši po narejenem koraku. 

In še vprašanje vam: »Kaj potrebujete, da strastem (bolj) »odprete vrata«?

Vesna Stepišnik
ICF NLP coach
Strast je tisti del nas, ki nas povezuje z našo izvirno notranjostjo. Prisluhnimo ji! Pove nam, kdo smo, kaj si res želimo.