Akupunktura

Akupunktura je ena izmed metod kitajske tradicionalne medicine, ki jo je tudi uradna medicina priznala. Beseda akupunktura izvira iz besed »acus« (igla) in »pungere« (zabadanje). Torej gre za metodo zdravljenja, pri kateri poskušamo z zabadanjem igel v točno določene točke, pomagati, da se v telesu znova vzpostavi ravnovesje.
Pomembna je energija
Začetki akupunkture segajo okoli 5000 let nazaj. O njenih začetkih govori najstarejša medicinska knjiga na Kitajskem, imenovana Nei Jing (Dnevnik Rumenega cesarja), napisana pribl. 2600 let pr. n. št..
Kitajci pravijo, da po telesu teče energija, imenovana QI, katere pretok mora biti neoviran, da je naše zdravje popolno. Energija je ena, vendar pa ima dva principa – aspekta. To sta yin in yang.
Yin predstavlja ženski princip, temno, hladno, notranje, čvrsto, kronično, pasivno. Yang predstavlja moški princip, svetlo, toplo, zunanje, votlo, akutno, aktivno. Ti dve sili se med seboj ves čas dopolnjujeta in si hkrati nasprotujeta ter s tem ves čas vzdržujeta ravnovesje v telesu. Dobro zdravje je posledica ravnovesja med tema silama. Različni faktorji (čustva, vreme, okolje, stres, telesna aktivnost, prehrana, poškodbe) vplivajo na pretok energije in lahko povzročijo neravnovesje.
Meridiani
Energija se po telesu pretaka po kanalih, imenovanih meridiani. Obstaja 12 parnih meridianov, ter dva glavna meridiana. Na teh meridianih ležijo akupunkturne točke, ki imajo različne funkcije. Ena točka ima lahko več funkcij.
Točka LI4
Primer: zelo znana in pogosto uporabljena točka LI4 (debelo črevo 4) deluje lokalno na roki, hkrati pa pomaga pri zdravljenju prehlada, pareze facialisa, zobobola, trebušnih težav. Je tudi najboljša protibolečinska in detoksifikacijska točka. Imenujejo jo točka »aspirin«.
Potek terapije
Vedno uporabljamo sterilne iglice, ki jih vbodemo v določene točke, jih po potrebi stimuliramo, ali pa pustimo. Terapija navadno traja od 20–30 minut. Pri akutnih težavah pogosto zadošča nekaj terapij, pri kroničnih pa je zdravljenje daljše (navadno 10 ali več terapij, ki jih po potrebi ponovimo).
Akupunkturolog lahko iz anamneze (pomembno je spoznati tudi čustveno stanje pacienta) ter statusa, pri katerem sta zelo pomembna stanje jezika in pulza, okvirno določi, kakšno je energetsko stanje v organizmu. Na podlagi tega se pozneje odloči, katere točke bo uporabil z željo, da se znova vzpostavi ravnovesje v delovanju organov.
Dodatni pripomočki pri akupunkturi
Poleg iglic pri akupunkturi občasno uporabljamo tudi mokso ter ventuze. Moksa pomeni pregrevanje akupunkturnih točk in delov telesa s posebno cigaro iz divjega pelina.Njen namen je pregreti določene dele in izboljšati pretok energije. Ventuze so posebni kozarci (plastični ali stekleni), ki jih položimo na telo z namenom, da spodbudimo pretok, zmanjšamo napetost v mišicah.
  
Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž. medicine in akupunkturistka
 http://tatjanatrajkovska.eu/
Akupunktura je ena izmed metod kitajske tradicionalne medicine, ki jo je tudi uradna medicina priznala. Beseda akupunktura izvira iz besed »acus« (igla) in »pungere« (zabadanje).