7 nasvetov kako začeti z gibanjem 

Še prehitro se zgodi, da pozabimo na telovadbo. Služba, družina, študij in socialno življenje pripomorejo k polnim urnikom in mimogrede mine mesec, leto ali celo deset let brez rednega gibanja.  Gibanje je ključnega pomena za naše zdravje in počutje. Zmanjšuje tveganje za:
  • prezgodno smrt
  • srčno žilne bolezni
  • razvoj sladkorne bolezni tipa 2
  • nastanek določenih rakov
  • razvoj bolečin v spodnjem delu hrbta
  • nastanek stresa
  • povečanje telesne teže 
Lahko bi še in še naštevali. 
Tudi sama prevečkrat najdem izgovor, da preskočim trening: Nimam časa, ne počutim se dobro, ne da se mi, ... izgovorov je lahko zelo veliko. Osebno se lažje izognem treningu in posledično preskočim sladico, sebi pa rečem: ˝Saj je vseeno, bom jutri.˝ Jutri se spremeni v pojutrišnjem in kar na enkrat je teden naokoli. Glavna težava se mi zdi, ker na vadbo gledamo kot na neko opravilo, ki se ga želimo čim prej znebiti. Čas je, da začnemo na telovadbo gledati pozitivno in se z veseljem gibati. Naše boljše počutje nam bo največja nagrada. 

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali k bolj aktivnemu življenju.
    1. Začnite počasi 
Za začetek si izberite preprosto vajo, ki jo boste lahko opravili, nato pa ji lahko dodajajte intenzivnost in trajanje. Dajte si čas in ne prehitevajte dogodkov.
Največja napaka, ki jo tudi sama delam, je, da prvi trening naredim brutalen. Kot kakšno kazen, ker že toliko časa nisem trenirala. Spet smo pri negativnem razmišljanju, ki nam še bolj zmanjša voljo. Vsi se odločimo za telesno aktivnost, ker si želimo dobro, naj bo tudi trening temu primeren. Kot npr. - začnite samo s hojo, postopoma jo spremenite v hitro hojo in potem v tek.
    2. Postavite si realne cilje  
Določite si take cilje, ki jih boste lahko tudi uresničili. Pomagalo vam bo tudi, da si večje cilje razdelite na manjše cilje, ki vam bodo pomagali vztrajati. Pomagalo vam bo tudi, da so cilji merljivi in se ne osredotočate samo na svoje kilograme. Kot npr. - vaš glavni cilj je preteči 5 kilometrov. Ta cilj si razdelite: preteči 1 kilometer, 2 kilometra, 3 kilometre, 4 kilometre in na koncu 5 kilometrov. Z vsakim kilometrom boste čutili, da ste nekaj dosegli in to vam bo dalo dodatno motivacijo za vztrajanje.
    3. Spremenite svoje vsakdanje navade 
Poskušajte vključiti gibanje v svoj vsak dan. Npr. : Dvigalo zamenjajte za stopnice. Namesto da greste v službo z avtobusom ali avtom, pojdite peš ali s kolesom. Izkoristite reklame med najljubšo oddajo in malo pomigajte ali pa se vsaj dobro pretegnite.
     4. Najdite primerno vadbo za vas 
Najdite vadbo, pri kateri boste resnično uživali in se boste z veseljem vračali. Izbira je velika, tako da veselo na delo. Osebno mi najbolj ugajajo visoko intenzivni krožni treningi, ki jih lahko naredim tudi doma. Minejo hitro in vaje se redno spreminjajo, da ni dolgčas. 
    5. V družbi je lepše 
Ljudje smo družabni in včasih je prav prijatelj tisti, ki vam lahko pomaga doseči svoje cilje. Tako lahko drug drugega spodbujata in motivirata. Tek in Sonia nista prijatelja. Čeprav sva že poskusila vzpostaviti  nekakšen odnos, je bilo to žal neuspešno. Po pravici povedano, se ignorirava. Ko so mi moje tri prijateljice povedale, da bi se rade udeležile Ljubljanskega maratona (10 km), so me hkrati tudi povabile zraven. Po dolgem prepričevanju sem reka: ˝JA!˝ Mogoče pa v prihodnje še napišem članek, kako sem vzljubila tek. Vse je mogoče!
    6. Vadba naj bo raznolika 
Raznolikost ni pomembna samo za nas, da nam ne postane dolgčas, temveč je tudi izredno pomembna za naše telo, da razgibamo vse dele telesa.
    7. Imejte se radi 
Najbolj pomembno pravilo od vseh je, da se imate vedno radi. Pogosti komentarji: ˝Zadovoljen bom, ko shujšam 5 kg.˝ ˝Ko bom lahko pretekla 10 kilometrov, bom ponosna nase.˝ … STOP! Začeli ste se gibati ravno iz tega razloga, ker se imate radi in se želite počutiti bolje. Zato to negujte na svoji poti do rednega gibanja.  

Sonia Graunar Muparutsa
Študentka programa Velnes  

 
Glavna težava se mi zdi, ker na vadbo gledamo kot na neko opravilo, ki se ga želimo čim prej znebiti. Čas je, da začnemo na telovadbo gledati pozitivno in se z veseljem gibati. Naše boljše počutje nam bo največja nagrada. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali k bolj aktivnemu življenju.